Bull against bear

Financial markets, macro economics, politics and everything else concerning the global markets. The writer is a long time investment banking operative in the nordic markets. The blog is usually updated once a week with specific trading advice. On a monthly basis, the goal is to provide a strategy update. In addition to that, there will be posts of more general content, housing bubbles, investment strategies and more.

October 25, 2009

DN: Sverige tvåa i rallyt på bopriser

http://www.dn.se/ekonomi/sverige-tvaa-i-rallyt-pa-bopriser-1.981625

Med anledning av artiklarna ovan publicerade jag åter några inlägg som jag skrivit tidigare.

Det enkla svaret på frågan om det är en bubbla eller inte, se grafen över inflationsjusterade fastighetspriser i USA sedan 1890 och Sverige sedan 1981, fram till 2006. Förstår att dessa grafer är en chock för många, men det ligger ju i lite i en bubblas natur. För de som fortfarande tvivlar, läs mer ingående analys nedan där dessa och andra grafer förekommer.

...och utvecklingen i nominella termer sedan 1987 fram till Q2 2009 i USA och till och med 2008 i Sverige visar en liknande bild, med skillnaden att vi fortfarande väntar på korrigeringen i Sverige.


October 22, 2009

Fastighetsmarknaden, Repris från 2008 (3)

Ser på världens aktiemarknader och noterar nedgångar från toppen på omkring 50-70%. Många index är tillbaka på nivåer som gällde redan 1997. Samtidigt har källan till mycket av det onda - fastighetspriserna - fallit runt 10-20% i de flesta länder på samma aggregerade nivå. Bostadsrätter i Stockholm ska till exempel falla omkring 70% för att komma tillbaka till 1997 års nivå. Jag påstår att diskonteringsfaktorn här är skev.

Nedgång av magnituden, hastigheten och värderingsnivån som nu gäller på börser är nära historiskt förknippat med massarbetslöshet, extrem inflation eller annat som dödat den reala ekonomin. Gemensamt för dessa kriser är fallande fastighetspriser som precis som aktier ofta går under den långsiktiga trenden i korrigeringen när folk tvingas gå från deras hem. Det är vad aktiemarknaden prisar in, omkring 40% ytterligare vinstnedgångar globalt och en arbetslöshet i t.ex. USA på närmare 8-9%. Är fastighetsmarknaden lika framåtblickande?

Aftonbladet skriver att det är tomt om köpare (http://www.aftonbladet.se/ekonomi/article3276596.ab) Men det verkar ju onekligen fortfarande göras avslut på relativt höga nivåer.

Om inte, sälj din fastighet och köp aktier.

För de som vill läsa mer så har jag tidigare i år och 2007 skrivit många inlägg om fastighetsmarknaden och boräntor (bläddra ned).

Redigerat 22/11.
I DI kan man läsa:
När bostadspriserna faller går det att göra smarta bostadsaffärer. Det menar Lars Engelbert, vd på Hemonline. Enligt honom är det framför allt i storstäderna som priserna har sjunkitoförtjänat mycket och det är där det nu går att göra de stora fynden.
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2008\11\22\312262&sectionid=Privatekonomi

Fastighetsmarknaden, Repris från 2008 (2)

http://www.bkn.se/upload/Marknadsrapport/Marknadsrapport_dec08.pdf

Fastighetsmarknaden, Repris från 2008 (1)



En slutsats som kommer från hur flera olika samband och variabler såg ut under 70-talet. Totalt felaktig om tillämpad på dagens situation. Varför?

1) Då satt många med bundna lån, vilket implicit innebär att låntagaren är vinnare vid oväntad inflation. Idag sitter större delen av de tunga belåningsgradarna med rörligt lån och blir snarare straffade vid hög inflation då banken rimligtvis kräver högre riskmarginal då.

2) På 70-talet kunde arbetstagarna kompensera kraftigt via höjd lön. Idag har vi skenande inflation i "needs"-varor utan att headline kpi, eller löner, sticker märkbart! Det säger oss något. Vi har ingen wage pricing power.

Dagens situation är snarare den sämsta tänkbara, med stigande räntor, stigande inflation i varor som vi inte kan vara utan, sjunkande inflationstakt (at best, mer troligt deflation) i tillgångspriser som aktier och fastigheter...

De goda åren är över... och marknaden verkar relativt lugn. Fortsätt att sälja!

The Pain Trade

Tyvärr har jag inte haft möjlighet att bidra med speciellt djupa inlägg den senaste tiden, mycket pga mitt nuvarande arbete. Jag hoppas dock att mitt positiva budskap gått fram och uppskattats. Marknaderna är dessutom så lugna nu att jag inte ser någon anledning till mer frekvent uppdatering då det ännu inte handlar om att man ska ta hem långa positioner. Det man däremot kan göra är att se mer på vissa sektorer, som t.ex. energi.

The Pain Trade är in mot årsskiftet fortfarande i kraftigt stigande riktning. Institutioner är hopplöst underviktade och kommer kliva in på alla rekyler.

Jag kommer inte fundera på nedviktning av långa positioner förrän S&P 500 nått omkring 1200. Där räknar jag med att konsolidering kan inledas.