Vilken månad!
Lite otajmat (tidigt) bullish men till sist betalade det sig. Den positiva drivkraften är såklart ett väldigt fint kvartal för bolagen. Övriga parametrar i analysen är för tillfället så svåra att få rätt att analytiker, tyckare och övriga, aldrig kan förvänta sig att göra en korrekt analys baserad på sina excelark. Det gäller givetvis även den här analysen. Dock gäller att uppmärksamma de olika parametrarna så gott det går och vara ödmjuk inför t.ex. centralbanker med oändligt med pengar, nationer med rekordhöga skuldsättningar och konsumenter som struntar i att betala på huslånen.
I min negativa syn förmedlad tidigare utgår jag från att vi inte får skenande inflation. Centralbankerna kommer att behöva behärska sig, kanske inte med kvantitativa lättnader, för vem ska annars köpa skitländers obligationer, utan
med höjd ränta OM inflationen tar fart. Men det finns inga tecken på det. Men om den skulle ta fart är huvudscenariot den värsta typen av inflation, dvs inflation i needs som mat och energi och deflation i tillgångspriser.
Huvudscenariot är Japan. Anledningen:
1) Stora delar av världen har sett många år av tillgångsinflation som nått potentiella taket, drivet av ökad belåningsgrad och allt lägre räntor. Härifrån krävs reallönedriven tillgångsinflation vilket är långt borta och en försvinnande liten faktor i förhållande till den tidigare räntedrivkraften. Ingen vet exakt hur denna negativa förmögenhetseffekt kommer påverka tillväxten.
2) Stora delar av världen är maxbelånad på konsument och statsnivå och kommer behöva strama åt. Ingen vet hur mycket regeringar kommer strama åt och hur det påverkar tillväxten.
3) Stora delar av världen förlitar sig på att exportera sig ur krisen. Vem är exporter of last resort? Alla jämförelser med tidigare kriser, både finanskriser och högt belånade stater, behandlar individuella krishärdar, t.ex. Sverige på 90-talet. Då var det enkelt att depreciera och gå vidare. Idag finns ingen yttre drivkraft.
4) Kina antas fortsätta växa 10% per år. Vad händer om det inte inträffar samtidigt som övriga världen står stilla? Samtidigt ökar nu lönerna i Kina. Rapporter kommer in om strejker m.m. Den enkla marginalhöjaren bland västerländska bolag är kanske över? Det är viktigt komma ihåg att marginaler är långt över historiska genomsnitt. Det finns en nedsida där om outsourcingen slår tillbaka. Steg ett var Kinas mer flexibla växelkurs.
I det mer korta perspektivet tror jag vi kan nå en ny low under sommaren eller hösten. Makro kommer att försvagas kontinuerligt när lagercykeln och stimulanscykeln är över. Därefter aktiveras japanscenariot.
Intressant att följa är hur statsobligationer i de perifera euroländerna fortsätter att falla i värde. När ska ECB gå in och köpa även dessa länders obligationer? Vid förra nedgångsperioden föll dessa länders obligationer i cirka en vecka innan börsen började falla. Så ser det ut nu också.
Tillägg 2010-06-27:
Martin Wolf behandlar ovan i en artikel:
http://www.ft.com/cms/s/0/969c17c6-7e2b-11df-94a8-00144feabdc0.html
Separat har det kommit flera anekdotiska bevis på att kostnadstrycket bland företag har ökat (återkopplat till marginalfrågan ovan som antas vara bra i det oändliga). Marginalerna kan vara den faktor som stjälper hela earnings season trots en fin head line growth.
Exempelvis DN rapporterar i dagarna om strejker för höjda löner inom textilindustrin i Bangladesh http://www.dn.se/ekonomi/textilarbetare-protesterar-i-dhaka-1.1130680 . Bloomberg har rapporterat om hur tillverkaren av bl.a. Apple-produkter ska flytta från Shenzhen-området till mindre utvecklade områden i Kina för att nå billigare arbetskraft...