Bull against bear

Financial markets, macro economics, politics and everything else concerning the global markets. The writer is a long time investment banking operative in the nordic markets. The blog is usually updated once a week with specific trading advice. On a monthly basis, the goal is to provide a strategy update. In addition to that, there will be posts of more general content, housing bubbles, investment strategies and more.

May 22, 2011

Månadsuppdatering maj 2011

NyheterTill skillnad från tiden för föregående inlägg har volatiliteten på marknaderna ökat den senaste tiden. Det i sig är skäl att uppdatera prognoserna. Därtill kommer jag att under en testperiod köra med twitteruppdateringar, vilka kan följas direkt via twitter men också här på bloggen, där mer frekventa, ibland intradagsuppdateringar kommer att ske, såsom kommentarer till rapporter och statistik. Den första delen i detta inlägg handlar därför om mina positioner, hur jag redovisar på bloggen osv. Den andra delen går in på marknadsläget, vilket borde vara mer intressant för de flesta.

Återkoppling föregående inläggSer i kommentarerna att det frågas om den "korta positionen". Föregående inlägg avslutas med ett tillägg skrivet 31/1 efter att den outrighta korta positionen gått in the money, som säger att jag neutraliserade den positionen efter en kortsiktigt stor nedgång. Jag försöker alltid att uppdatera bloggen då jag givit en rak och tydlig rekommendation. Enligt mitt synsätt att redovisa på bloggen stängdes den rekommendationen den 31/1, positioner efter det har självklart tagits både upp och ned, i aktier, index, råvaror, ränta, valutor, men det är inget jag rekommenderat här på bloggen. De fundamentala anledningarna till kort position fanns kvar den 31/1 men marknadssentiment gjorde att jag valde ta vinst (för tidigt) för att invänta ny nivå att gå kort.

Vi kan dock konstatera att vid tidpunkten för föregående inlägg stod OMXS 30 i 1175 och står idag i 1167, men har varit nere så lågt som 1047, så den som tagit negativ position den 26 januari och behållt tills idag ska ha varit duktigt klantig för att inte tjäna pengar.

För att ge ytterligare färg till hur jag handlar generellt men framför allt i ett sånt här stökigt klimat kan sägas att under mars månad steg OMX från 1120 till 1135. Jag hade inte någon positiv position i detta index under perioden. Trots det var mars min bästa månad hittills i år. Jag håller sällan en position en hel månad, under så lång period svänger oftast mina indikatorer till neutral från kort/lång och jag drar ned på positionen.

I föregående inlägg nämner jag även lång/kort börsen mot industrisektorn. Det är en trade som fungerat relativt väl, ännu bättre har dock läkemedel mot börsen, eller läkemedel mot finanssektorn, fungerat. Detta är trades som inte bör göras på svenska börsen utan i eurostoxx eller usa. Kina-storyn fortsätter och åtstramningen där kommer att följas nära av marknadsaktörerna. Idag söndag redovisar HSBC sitt flash estimat av industrisektorns aktivitet. 1 juni kommer den officiella siffran. Samtidigt ser aktieindex mycket svaga ut (se nedan).

MarknadsuppdateringMarknadsrörelserna sedan botten efter jordbävningen i Japan har i stort varit driven av starka bolagsrapporter (dock en mer splittrad bild mellan sektorer) och kontinuerligt hög skepticism mot börsen i allmänhet. Utan den höga skepticismen skulle jag förmodligen inte valt att ta någon outright lång position i det här klimatet. Däremot har det varit intressant med lång-korta positioner mellan sektorer. Den traden känner jag dock går mot sitt slut. Historiskt sker ofta en sådan rotation mot defensiva sektorer när konjunkturen mattas och i många fall även då generell börsnedgång senare tagit vid. En ledande indikator alltså.

Sektorvis ser finanssektorn väldigt trött ut (utan att ens ha gjort något) och marknaden kommer ha svårt att stiga 5-10% till utan att finans deltar. Industrisektorn haltar nu också, inte pga lägre aktivitet (än) utan på hög värdering. Kvar är defensiva sektorer som attraherar det kapital som måste vara långa. Mitt kapital behöver inte vara långt. Jag letar åter en "ren" kort position nu i index, en sådan rekyl som sker två-tre gånger per normalt år och som är cirka 10% i pris och cirka en månad i tid.

Den här marknaden är dock stark, momentum, buy the dips osv håller den uppe. Sell the rip (uppgången) börjar dock bli starkare och starkare, framför allt efter att råvarorna försvagats kraftigt på kort tid och dollarn börjat stärkas. Kortsiktigt finns det stöd i fortsatt extrem skepticism till marknaden. Kanske motsägelsefullt men jag är lite skeptisk till att skepticismen den här gången ska ge tillräckligt stöd den här gången. Det gäller alltid att känna av marknaden om skepticismen är större än det realt negativa eller om den inte räcker för att väga upp för det realt negativa. Skepticism i form av olika indikatorer är en utmärkt köpindikator i en bullmarknad. Den fungerar dock inte vid vändpunkter i marknaden, eller då realekonomin försvagas tillräckligt mycket och snabbt. Jag arbetar efter två scenarios som kräver olika trading.

1. Den lilla uppsidan jag ser härifrån ger att det är värt att ta kort position här som kan utökas, inte vid ett pris nödvändigtvis utan vid framtida tidpunkter, t.ex. idag, en vecka, två veckor = full position. Inom två-tre veckor bör det enda hindret jag ser till att prisnedgången ska ta vid, (skepticismen) vara neutraliserad, i kombination med en marknad som i värsta fall rört sig sidledes till svagt upp i pris.

2. En snabb nedgång, nyhetsdriven kommande vecka som sedan ger short covering kommande två-tre veckor.


Marknadsfaktorer (big picture, plus/minus)
Tekniskt (-)
USA starkaste marknaden i lokal valuta. Momentum har pressat index på höga nivåer länge, läge för en mean reversion trade där index åtminstone rekylerar mot neutrala rsi-nivåer i weekly, 200-dagars moving avg i daily etc. Från botten 2009 befinner sig många index nära trendlinjen som stiger lite för brant för att det ska vara hållbart. 40-50% årlig stigning kommer att brytas under 2011. Kina-index är på väg att rulla över i en ny nedtrend. Svårt se vad som ska vända det när landet är aggressiva i räntehöjningarna och inflationsbekämpningen samtidigt som lönekostnaderna skenar och det finns många tvivel kring fastighetsmarknaden.

Sentiment (+)
För att citera Jokern "why so serious". Let's put a smile on this markets face! Aktörerna är negativa, privatpersoner är underviktade och institutioner är fortfarande något underviktade. På nedgång och nyheter blir pessimismen snabbt extrem, vilket ger short covering rallys. Dessa rörelser är kraftiga, snabba och måste navigeras.

Kapitalflöde (+)
Privatpersoner lyser med sin frånvaro/skepticism och institutioner är fortfarande underviktade aktier. Potential till inflöden.

Penningpolitik (+ i väst, - i EM)
USA: Låg ränta under överskådlig framtid. EU: vill höja men kan inte. Kina: Höjer utan hänsyn till BNP-tillväxt, det är inflationen och positiv inkomstfördelning som prioriteras. Intressant är förväntningarna om QE3. Jag tror att USA och övriga centralbanker för den delen, också nått vad som kan kallas kapacitetstaket. Med det menar jag att ytterligare pengatryckande i det här läget enbart förbättrar tillgångspriser, tillgångsinflation, det är 10% av befolkningen som får ta del av det, övriga 90% straffas genom högre råvarupriser inkl olja. Hur mycket the Bernank än vill trycka pengar så kommer folket till sist säga ifrån... Detta känner inte marknaden till än.

Finanspolitik (-)Går snabbt mot att vara negativ för tillväxten i större delen av västvärlden. En faktor för få tar hänsyn till följdeffekterna av, ser bara "allt annat lika". GB är experimentet som ligger längst fram av de större länderna. PIIGS en tragedi, finns inget annat än default.

Värdering (0)Neutral. Current, forward earnings ser helt ok ut. Cykeljusterat är det högt. S&P 500 estimerade vinster för 2011 är nära 100$ nu. P/E? 14 bör inte vara något problem för bullsen i scenariot med en nyhetsfattig melt-up sommarmarknad, vilket skulle ge 1400 på S&P 500.

Tillväxt (0)Neutral. Hög i kärn-Europa inkl Norden, låg i PIIGS. EM fortfarande hög tillväxt, det är dock inte tillväxttakten i termer av BNP som avgör börsutvecklingen.

Råvaror (0)Positivt med korrigeringen av oljepriset. Borde dock hitta stöd häromkring (90-95$) och vara en faktor som i tider av högre tillväxt stiger mer än marknaden och därmed automatiskt dämpar tillväxten. Dr Koppar ser svag ut.

Företag (+)Konsensustraden är globala västerländska bolag. Låg värdering, låg risk i termer av politisk risk, regleringsrisk, samtidigt som exponeringen mot tillväxtländer och trender är hög. Det en björn måste komma ihåg är att företagen är det finaste vi har i världen. Konsumenterna är körda, staterna är körda, miljön är körd men företagen är fina. Alla åtgärder som sätts in för att rädda ovan nämnda körda entiteter gynnar samtidigt företagen, förmodligen med en multiplikator. Företagen är de enda med god balansräkning. Hur ska staterna finansiera sig? En svart svan är högre beskattning. Frågan är om det går att lösa i en globaliserad värld. Det är dock bara en negativ i en lång rad av positiva faktorer idag och framöver. Jag är inte ett jättefan av att vara bearish pga rekordhöga marginaler osv. Marginalerna är höga just pga ovan nämnda faktorer och jag ser ingen förbättring bland stater eller konsumenter inom överskådlig framtid.

Konsumenter (-)I väst i stort körda. Finns ljusglimtar som Tyskland. Temat är dock inget utrymme att expandera balansräkningen och t.ex. Sverige snyggt exempel på hur belåningsgraden maxas och ytterligare räntesänkningar inte längre påverkar belåningen positivt utan att kreditrisken i låntagaren blir större än själva räntekomponenten. Jämför finanskrisen, men även nu för många låntagare, då relevant riskfri räntenivå är mindre än kreditrisknivån. Inväntar bostadsprisnedgångens effekt på konsumtionen i Sverige (http://www.dn.se/ekonomi/stora-skillnader-i-krav-pa-bolanekunderna). Det är dock en lång-trend-trade. Black swan: Protesterna i Spanien... (http://www.dn.se/nyheter/varlden/spansk-protestrorelse-vill-bli-permanent) när säger folket ifrån generellt? Hur staterna kommer behöva smita från sina åtaganden rapporterar E24 om http://www.e24.se/makro/varlden/baddat-for-springnota_2825801.e24 Titta på rapporterna från lärarprotesterna i USA, ungdomarna i Spanien. Utan en beskrivning av geografiska läget skulle det lika gärna kunna tolkas som nordafrika. Vi är inte så olika ändå...

No comments: