Bull against bear

Financial markets, macro economics, politics and everything else concerning the global markets. The writer is a long time investment banking operative in the nordic markets. The blog is usually updated once a week with specific trading advice. On a monthly basis, the goal is to provide a strategy update. In addition to that, there will be posts of more general content, housing bubbles, investment strategies and more.

October 20, 2008

3-6 månaders outlook

Om någon förväntar sig en genomgång om vad som hänt senaste månaden så hänvisar jag till samtliga inlägg det senaste året... Nu har det ju dock gått så långt att varenda liten sossepolitiker och journalistdregg kan uttala subprime (2007) och finanskris (2008). Är det inte då någonstans en botten brukar infinna sig? Jag har möjlighet att observera flöden i marknaden och jag har aldrig tidigare sett sådana panikartade försäljningar.

Det är med fog som jämförelser med 30-talet görs. Se på intradagsrörelser, dagsvolatilitet, implicit volatilitet - allt slår i taket och är endast jämförbart med 30-talet. Realekonomiskt lär det dock mer likna 70-talets recession då statsapparaten den här gången gör allt för att lindra problemen. Tänk på att det är marknaderna som drivit ekonomin de senaste månaderna och inte tvärtom! En stabilisering på marknaden innebär normalisering i ekonomin och därmed befogad uppvärdering av riskfyllda tillgångar.

Fokus: vad händer kommande 3-6 månader?

En värre än genomsnittlig recession är inprisad på de flesta marknaderna
Med den, jag upprepar, kraftiga panikreaktionen den senaste månaden, som visserligen var befogad givet den systematiska kollapsrisken, är en kraftig recession är redan inprisad på de flesta marknader. Se på dividend yield, p/e-tal, shillers 10 års släpande p/e-tal, allt indikerar köpvärda nivåer. Släpande p/e-tal för Europa är runt 7,5-8! Både 90-talets och 2000-talets recession så bottnade p/e-talen på det dubbla. Dividends i förhållande till statspapper är på den högsta nivån sedan andra världskriget bröt ut.
Extremt, överextremt, pessimistiskt sentiment
Samtliga indikatorer, VIX, put/call, AAII investor sentiment, Merrill Lynch Fund manager cash levels, consumer sentiment, m.fl. visar på extrema nivåer. Sist men inte minst präglas tidningsartiklar av katastrofrubriker. Se t.ex. http://www.aftonbladet.se/ekonomi/article3276600.ab En datakörning visar att på dessa nivåer är den historiska sannolikheten 90% att marknaden är upp 6 månader senare.

På kort sikt har marknaden alltså prisat in risken för en global systematisk kollaps. Just nu ser det ut som att globala åtgärder börjar bita. Kreditspreadar går ihop. Givet att den systematiska kollapsen uteblir är det köpläge med mål om 15-30% uppgång i breda index mot slutet av året och början av 2009.


Svansrisker finns dock! Efter denna period bedömer jag sannolikheten vara störst för en fortsatt bear market.
Vinstmomentum är fallande och det finns ovanligt stora "tail risks". Även när en realekonomisk vändning inleds, kommer den vara svagare än vad vi är vana vid. Konsumenten i 2/3 av världen (bnp-viktat) är helt utmattad. Marknaden kommer därför präglas av ett stöd i form av låga värrderingar och ett motstånd i form av fallande vinster. En perfekt month-month-swingmarknad där riktningen bestäms av sentiment.

No comments: