Bull against bear

Financial markets, macro economics, politics and everything else concerning the global markets. The writer is a long time investment banking operative in the nordic markets. The blog is usually updated once a week with specific trading advice. On a monthly basis, the goal is to provide a strategy update. In addition to that, there will be posts of more general content, housing bubbles, investment strategies and more.

November 26, 2008

Why so bitter?

Samma gäng som inte såg krisen förrän den hotade deras egna jobb sitter nu och (generellt) expertsågar de insatser som görs... bizarre.

Igår var en orgie i sågningar, till och med från haussekanalen CNBC. Det borde vara bullish. Kreditmarknaden för fastighetsobligationer förbättrades igår med största antalet räntepunkter jag kan se i historiken.

Why so bitter? Lite biased riktade jag bitterhetskritiken enbart mot SEB Nordic Outlook igår men den kan appliceras på hela branschen. SEB var bara så väldigt fel ute under 2007 och så väldigt aggressivt negativa nu. Är det "om jag inte får några julklappar ska inte du heller få några julklappar?"

November 25, 2008

Vikten av diversifiering

Av de 11585 aktiefonder som Morningstar följer har 11584, alla utom en (1), minskat i värde under 2008.

November 22, 2008

Fyra björnar



Diskonterat - uppföljning

1929... eller bara som den sämsta av övriga björnmarknader?


Den 5 maj i år skrev jag ett inlägg med titeln Diskonterat. I kort handlade inlägget om vad långsökt marknadens tro på återhämtning Q3 och Q4 2008 var. Idag är det som jag belyst i flera inlägg, både med en kort och längre investeringshorisont läge att titta på börsens kraftiga diskonteringsmekanism.
  • S&P 500 omkring 11-årslägsta
  • Störst procentuella nedgång från ATH sedan 1949.
  • Kalenderåret 2008, YTD indexutveckling är den sämsta någonsin (indexstart 1872).
  • Översålt, index största avstånd till 200 dagars glidande medelvärde sedan 1932.
  • Nästan 40% av alla aktier i S&P 500 har ett värde under det lägsta tillåtna värdet för inkludering i index.
  • Investment-grade klassade obligationer har utvecklats bättre än aktier sedan 1980. Riskjusterat är fördelen ännu större.
  • 10 års räntan ger lägre avkastning än direktavkastningen i aktier för första gången sedan 1958.
  • Dessa och flera mått såsom volatilitet är endast jämförbara med "The Great Depression".
  • Denna björnmarknad är 284 dagar gammal och index har fallit i värde ungefär lika mycket som index gjorde efter 284 dagar under 1929-1932-björnen och 1937-1938.

...1932-björnen fortsatte därefter till en total nedgång på 86%. Efter botten 1938 steg dock marknaden omkring 50%.

...Så för den som intar en bearish ställning på dessa nivåer implicerar det som jag hävdat tidigare, en ekonomi i linje med "The Great Depression". Därför är kanske inte aktier det tillgångsslag man ska bekymra sig mest för i ett sådant scenario, utan ens fastighet som oftast är en betydligt större andel av totala tillgångar än aktieinnehav.

...Jag tror dock inte på att vi har ett sådant ekonomiskt scenario framför oss. Därför ser jag köpläge i aktier både i absoluta tal och jämfört med t.ex. fastigheter.

November 20, 2008

Relativvärdering

Ser på världens aktiemarknader och noterar nedgångar från toppen på omkring 50-70%. Många index är tillbaka på nivåer som gällde redan 1997. Samtidigt har källan till mycket av det onda - fastighetspriserna - fallit runt 10-20% i de flesta länder på samma aggregerade nivå. Bostadsrätter i Stockholm ska till exempel falla omkring 70% för att komma tillbaka till 1997 års nivå. Jag påstår att diskonteringsfaktorn här är skev.

Nedgång av magnituden, hastigheten och värderingsnivån som nu gäller på börser är nära historiskt förknippat med massarbetslöshet, extrem inflation eller annat som dödat den reala ekonomin. Gemensamt för dessa kriser är fallande fastighetspriser som precis som aktier ofta går under den långsiktiga trenden i korrigeringen när folk tvingas gå från deras hem. Det är vad aktiemarknaden prisar in, omkring 40% ytterligare vinstnedgångar globalt och en arbetslöshet i t.ex. USA på närmare 8-9%. Är fastighetsmarknaden lika framåtblickande?

Aftonbladet skriver att det är tomt om köpare (http://www.aftonbladet.se/ekonomi/article3276596.ab) Men det verkar ju onekligen fortfarande göras avslut på relativt höga nivåer.

Om inte, sälj din fastighet och köp aktier.

För de som vill läsa mer så har jag tidigare i år och 2007 skrivit många inlägg om fastighetsmarknaden och boräntor (bläddra ned).

Redigerat 22/11.
I DI kan man läsa:
När bostadspriserna faller går det att göra smarta bostadsaffärer. Det menar Lars Engelbert, vd på Hemonline. Enligt honom är det framför allt i storstäderna som priserna har sjunkit oförtjänat mycket och det är där det nu går att göra de stora fynden.
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2008\11\22\312262&sectionid=Privatekonomi

November 19, 2008

S&P 500 div yield > 10Y T-Bond yield

Tre grafer som visar aktiers nuvarande värde på lite längre sikt. Igår: första gången sedan 1958 är direktavkastningen för S&P 500 högre än för 10 åriga statsobligationer. Ett tecken på hur undervärderad aktiemarknaden är... alternativt övervärderade statsobligationer.

Därför: I ett läge av kortsiktigt översålda nivåer och långsiktigt fundamentalt försvarbara... varför inte gå lång?




November 18, 2008

EXTREM volla = utskakning utan nedgång

Senast S&P 500 var såhär långt under sitt 200-dagars glidande medelvärde var 1937. Som grafen visar har index vid upprepade tillfällen sedan dess befunnit sig omkring 30% under medelvärdet och därefter rekylerat upp över det. En viss form av mean reversion. Frågan är bara hur långt under medelvärdet index ska den här gången innan återgången börjar.

Med tanke på den EXTREMA vollan just nu ser jag ingen annan möjlighet än en utskakning i mycket nära tid. En utskakning behöver inte innebära lägre nivåer, utskakningen är helt enkelt den höga vollan. I en dag (1 dag) under förra veckan då S&P svängde omkring 10%, var intradagsrörelsen större än hela rörelseintervallet under 2005.


November 17, 2008

Domen

"Oljepriserna blir rekordhöga"

Finanskrisen kan leda till att oljepriset klättrar upp på rekordnivåer. Den varningsflaggen hissar det internationella energiorganet IEA:s chefsekonom Fatih Birol på måndagen.

http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2008\11\17\311849&sectionid=BorsMarknad

November 16, 2008

Bevis (2)

Producers in turmoil as Russian oil hits $10 a barrel

Leading Russian oil producers, including TNK-BP, BP's Russian affiliate, are grappling with a collapse in profits from the export of Siberian oil. Fears are mounting that the profits squeeze may speed the decline in Russian oil output, already down 6 per cent this year.

http://business.timesonline.co.uk/tol/business/industry_sectors/natural_resources/article5141799.ece

Frågan är bara när marknaden kommer att förstå det prekära 101-grundläggande mikroekonomiska sambandet mellan utbud och efterfrågan som existerar på oljemarknaden idag:

I ett kraftigt negativt ekonomisk scenario kan det talas om nedgångar i efterfrågan omkring 1%. Det ska jämföras med produktionsminskningen i mogna fält som ligger omkring 6% och enligt IEA i genomsnitt kommer stiga kommande år. Storleksförhållandet gör att efterfrågan därför på sikt är närmast irrelevant!

Priset idag och därmed ny produktion (dyra fält) är den enda variabeln som styr framtida prisnivå.

Ju mer oljepriset sjunker, desto snabbare kommer det stiga när världen vänder till tillväxt, vilket i sin tur dödar tillväxten. För alla som gillar låga oljepriser, är ni redo att gilla massarbetslöshet och depression? Det är bara så länge arbetslösheten världen över stiger som oljepriset kan fortsätta falla. Oljepriset drivs av den kraftiga ekonomiska avmattningen - inget annat! Som mest var oljepriset på yttersta marginalen en bubbla.

Viktigast: När ska det bli politiskt accepterat att tala om "höga" (tillräckligt höga för nya investeringar och långsiktig försörjning) oljepriser som något positivt för vår långsiktiga ekonomiska tillväxt? När kommer undersökningar om marknadsstörningar som orsakar sjunkande oljepris?

November 13, 2008

Bevis

Med ett oljepris mellan 55 och 60 dollar ser jag ingen annan rimlig förklaring än att riskfyllda tillgångar är nedsålda långt under fundamentala nivåer just nu. Det ligger en digital kreditkrisfaktor över hela marknaden. Tas den bort ska en tillgång som oljan snabbt dubblas i värde. För den som lyssnat på IEA och tagit del av siffrorna så är scenariot lätt att ta till sig. På bolagsnivå rapporterar allt fler privata bolag såväl som nationella bolag om att investeringarna minskas. Bespoke visar att det här är den största nedgången i oljan utan ett 20% rally sedan 1986 då daglig data blev tillgänlig. Ska vi gissa att vi får en minst 20% stor uppgång väldigt snart?

Det låga oljepriset är den främsta anledningen till att jag är starkt tveksam till att nästa konjunkturuppgång kan bli i linje med historiska återhämtningar. Så fort världen börjar växa i linje med potential igen kommer det skapa en akut oljebrist (2010-2015). Detta höjer såklart priset på olja bortom tidigare toppnivåer och sänker åter ekonomin. Köp oljebolag dock. Dessa nivåer är all in. Du får en bonus i artificiellt lågt oljepris som är all in conviction house buy på dessa nivåer.



Futil mikrotrading

Mikrotrading a´la de två morningupdatesen gav inte många prickar på kontot. Jag vidhåller dock att det både i tid och rum(indexnivå) finns köpläge snarare än säljläge på 3-6 månaders sikt. Vollan är dock hemsk, vilket dock är något som inte ens den värsta björnen kan säga är ett kännetecken för en topp.

Observation:
Marknadsrapportörerna skrek panik när Intel sänkte sin prognos. Marknaden har dock justerat ned sin förväntansbild under snart 1½ år! Och när marknaden väl öppnade var Intel oförändrad... Att analytikernas prognoser ska ned har inte någon betydelse. Som jag visade i ett tidigare inlägg (http://marknadsblogg.blogspot.com/2008/04/vad-tillfr-en-analytiker.html bidrar inte analytikerna som grupp med något mervärde.
Hur mycket har vi då diskonterat?

Utvalda grafer från Bespoke:







November 12, 2008

IEA World Energy Outlook

Up to 64m barrels a day of extra gross capacity - the equivalent to almost six times that of Saudi Arabia today - needs to come on stream between 2007 and 2030. Almost half of that is required by 2015, with an extra 7m barrels a day over current plans approved within the next two years "to avoid a fall in spare capacity towards the middle of the next decade".

www.iea.org.

Avd. positivt tänk:

Affärsvärlden väljer att rubriksätta "Oljan tar inte slut".

November 6, 2008

Morning alert 6/11

Hela nedsidan togs på en dag i USA. Läge att gå in igen, ser S&P 500 cash index runt 948.

November 5, 2008

Morning alert 5/11

Kort vinsthemtagning kan bli utfallet av presidentvalet (sell the news), 3-5% på nedsidan under några dagar?

November 4, 2008

Grattis

Glad att kunna bidra till att bloggläsarna tjänar pengar igen.

Den största delen av uppgången i mitt scenario har förmodligen redan skett. Men jag ser ändå potential för ytterligare 10 procent på uppsidan innan det är värt att titta på björntrades.

Ser på di.se att kommentarerna till dagens börsuppgång är förvirrade - vilket är positivt. The wall of worry är intakt.


Hm..
2008-11-04 17:53
Det här kan inte vara hälsosamt i det långa loppet. mikael


2. Ofattbart
2008-11-04 17:54
Var finns substansen ? Vem ska köpa grejerna bolagen kränger. Krediterna är borta nu..INGEN kommer låna ut nåt..Världsekonomin krymper och börsen går UPP ? Bosse


3. Volvo upp ?
2008-11-04 17:57
Förra året sålde Volvo 40 000 lastbilar i oktober. I år 140 ...Aktien stiger ? Varför då ? Uppköp på gång ? Sören Gyllelimpa


7. Vändning nu?
2008-11-04 18:06
När det ser som mörkast ut brukar börsen vända, dvs innan konjukturen vänder. Sen är 90% av investerarna förvånade, detta händer varje gång. Undrar om vi någonsinn kommer att lära oss av historien. Det verkar som några tänkt till då börsen vänder uppåt. Hmm själv missade jag detta... Oj...