Bull against bear

Financial markets, macro economics, politics and everything else concerning the global markets. The writer is a long time investment banking operative in the nordic markets. The blog is usually updated once a week with specific trading advice. On a monthly basis, the goal is to provide a strategy update. In addition to that, there will be posts of more general content, housing bubbles, investment strategies and more.

November 20, 2008

Relativvärdering

Ser på världens aktiemarknader och noterar nedgångar från toppen på omkring 50-70%. Många index är tillbaka på nivåer som gällde redan 1997. Samtidigt har källan till mycket av det onda - fastighetspriserna - fallit runt 10-20% i de flesta länder på samma aggregerade nivå. Bostadsrätter i Stockholm ska till exempel falla omkring 70% för att komma tillbaka till 1997 års nivå. Jag påstår att diskonteringsfaktorn här är skev.

Nedgång av magnituden, hastigheten och värderingsnivån som nu gäller på börser är nära historiskt förknippat med massarbetslöshet, extrem inflation eller annat som dödat den reala ekonomin. Gemensamt för dessa kriser är fallande fastighetspriser som precis som aktier ofta går under den långsiktiga trenden i korrigeringen när folk tvingas gå från deras hem. Det är vad aktiemarknaden prisar in, omkring 40% ytterligare vinstnedgångar globalt och en arbetslöshet i t.ex. USA på närmare 8-9%. Är fastighetsmarknaden lika framåtblickande?

Aftonbladet skriver att det är tomt om köpare (http://www.aftonbladet.se/ekonomi/article3276596.ab) Men det verkar ju onekligen fortfarande göras avslut på relativt höga nivåer.

Om inte, sälj din fastighet och köp aktier.

För de som vill läsa mer så har jag tidigare i år och 2007 skrivit många inlägg om fastighetsmarknaden och boräntor (bläddra ned).

Redigerat 22/11.
I DI kan man läsa:
När bostadspriserna faller går det att göra smarta bostadsaffärer. Det menar Lars Engelbert, vd på Hemonline. Enligt honom är det framför allt i storstäderna som priserna har sjunkit oförtjänat mycket och det är där det nu går att göra de stora fynden.
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2008\11\22\312262&sectionid=Privatekonomi

No comments: