Bull against bear
December 2, 2008
Diskonterat enligt JPMorgan
November 26, 2008
Why so bitter?
Igår var en orgie i sågningar, till och med från haussekanalen CNBC. Det borde vara bullish. Kreditmarknaden för fastighetsobligationer förbättrades igår med största antalet räntepunkter jag kan se i historiken.
Why so bitter? Lite biased riktade jag bitterhetskritiken enbart mot SEB Nordic Outlook igår men den kan appliceras på hela branschen. SEB var bara så väldigt fel ute under 2007 och så väldigt aggressivt negativa nu. Är det "om jag inte får några julklappar ska inte du heller få några julklappar?"
November 25, 2008
Vikten av diversifiering
November 22, 2008
Diskonterat - uppföljning
- S&P 500 omkring 11-årslägsta
- Störst procentuella nedgång från ATH sedan 1949.
- Kalenderåret 2008, YTD indexutveckling är den sämsta någonsin (indexstart 1872).
- Översålt, index största avstånd till 200 dagars glidande medelvärde sedan 1932.
- Nästan 40% av alla aktier i S&P 500 har ett värde under det lägsta tillåtna värdet för inkludering i index.
- Investment-grade klassade obligationer har utvecklats bättre än aktier sedan 1980. Riskjusterat är fördelen ännu större.
- 10 års räntan ger lägre avkastning än direktavkastningen i aktier för första gången sedan 1958.
- Dessa och flera mått såsom volatilitet är endast jämförbara med "The Great Depression".
- Denna björnmarknad är 284 dagar gammal och index har fallit i värde ungefär lika mycket som index gjorde efter 284 dagar under 1929-1932-björnen och 1937-1938.
...1932-björnen fortsatte därefter till en total nedgång på 86%. Efter botten 1938 steg dock marknaden omkring 50%.
...Så för den som intar en bearish ställning på dessa nivåer implicerar det som jag hävdat tidigare, en ekonomi i linje med "The Great Depression". Därför är kanske inte aktier det tillgångsslag man ska bekymra sig mest för i ett sådant scenario, utan ens fastighet som oftast är en betydligt större andel av totala tillgångar än aktieinnehav.
...Jag tror dock inte på att vi har ett sådant ekonomiskt scenario framför oss. Därför ser jag köpläge i aktier både i absoluta tal och jämfört med t.ex. fastigheter.
November 20, 2008
Relativvärdering
Nedgång av magnituden, hastigheten och värderingsnivån som nu gäller på börser är nära historiskt förknippat med massarbetslöshet, extrem inflation eller annat som dödat den reala ekonomin. Gemensamt för dessa kriser är fallande fastighetspriser som precis som aktier ofta går under den långsiktiga trenden i korrigeringen när folk tvingas gå från deras hem. Det är vad aktiemarknaden prisar in, omkring 40% ytterligare vinstnedgångar globalt och en arbetslöshet i t.ex. USA på närmare 8-9%. Är fastighetsmarknaden lika framåtblickande?
Aftonbladet skriver att det är tomt om köpare (http://www.aftonbladet.se/ekonomi/article3276596.ab) Men det verkar ju onekligen fortfarande göras avslut på relativt höga nivåer.
Om inte, sälj din fastighet och köp aktier.
För de som vill läsa mer så har jag tidigare i år och 2007 skrivit många inlägg om fastighetsmarknaden och boräntor (bläddra ned).
Redigerat 22/11.
I DI kan man läsa:
När bostadspriserna faller går det att göra smarta bostadsaffärer. Det menar Lars Engelbert, vd på Hemonline. Enligt honom är det framför allt i storstäderna som priserna har sjunkit oförtjänat mycket och det är där det nu går att göra de stora fynden.
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2008\11\22\312262§ionid=Privatekonomi
November 19, 2008
S&P 500 div yield > 10Y T-Bond yield
Därför: I ett läge av kortsiktigt översålda nivåer och långsiktigt fundamentalt försvarbara... varför inte gå lång?
November 18, 2008
EXTREM volla = utskakning utan nedgång
Med tanke på den EXTREMA vollan just nu ser jag ingen annan möjlighet än en utskakning i mycket nära tid. En utskakning behöver inte innebära lägre nivåer, utskakningen är helt enkelt den höga vollan. I en dag (1 dag) under förra veckan då S&P svängde omkring 10%, var intradagsrörelsen större än hela rörelseintervallet under 2005.
November 17, 2008
Domen
Finanskrisen kan leda till att oljepriset klättrar upp på rekordnivåer. Den varningsflaggen hissar det internationella energiorganet IEA:s chefsekonom Fatih Birol på måndagen.
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2008\11\17\311849§ionid=BorsMarknad
November 16, 2008
Bevis (2)
Leading Russian oil producers, including TNK-BP, BP's Russian affiliate, are grappling with a collapse in profits from the export of Siberian oil. Fears are mounting that the profits squeeze may speed the decline in Russian oil output, already down 6 per cent this year.
http://business.timesonline.co.uk/tol/business/industry_sectors/natural_resources/article5141799.ece
Frågan är bara när marknaden kommer att förstå det prekära 101-grundläggande mikroekonomiska sambandet mellan utbud och efterfrågan som existerar på oljemarknaden idag:
I ett kraftigt negativt ekonomisk scenario kan det talas om nedgångar i efterfrågan omkring 1%. Det ska jämföras med produktionsminskningen i mogna fält som ligger omkring 6% och enligt IEA i genomsnitt kommer stiga kommande år. Storleksförhållandet gör att efterfrågan därför på sikt är närmast irrelevant!
Priset idag och därmed ny produktion (dyra fält) är den enda variabeln som styr framtida prisnivå.
Ju mer oljepriset sjunker, desto snabbare kommer det stiga när världen vänder till tillväxt, vilket i sin tur dödar tillväxten. För alla som gillar låga oljepriser, är ni redo att gilla massarbetslöshet och depression? Det är bara så länge arbetslösheten världen över stiger som oljepriset kan fortsätta falla. Oljepriset drivs av den kraftiga ekonomiska avmattningen - inget annat! Som mest var oljepriset på yttersta marginalen en bubbla.
Viktigast: När ska det bli politiskt accepterat att tala om "höga" (tillräckligt höga för nya investeringar och långsiktig försörjning) oljepriser som något positivt för vår långsiktiga ekonomiska tillväxt? När kommer undersökningar om marknadsstörningar som orsakar sjunkande oljepris?
November 13, 2008
Bevis
Det låga oljepriset är den främsta anledningen till att jag är starkt tveksam till att nästa konjunkturuppgång kan bli i linje med historiska återhämtningar. Så fort världen börjar växa i linje med potential igen kommer det skapa en akut oljebrist (2010-2015). Detta höjer såklart priset på olja bortom tidigare toppnivåer och sänker åter ekonomin. Köp oljebolag dock. Dessa nivåer är all in. Du får en bonus i artificiellt lågt oljepris som är all in conviction house buy på dessa nivåer.
Futil mikrotrading
Observation:
Marknadsrapportörerna skrek panik när Intel sänkte sin prognos. Marknaden har dock justerat ned sin förväntansbild under snart 1½ år! Och när marknaden väl öppnade var Intel oförändrad... Att analytikernas prognoser ska ned har inte någon betydelse. Som jag visade i ett tidigare inlägg (http://marknadsblogg.blogspot.com/2008/04/vad-tillfr-en-analytiker.html bidrar inte analytikerna som grupp med något mervärde.
Hur mycket har vi då diskonterat?
Utvalda grafer från Bespoke:
November 12, 2008
IEA World Energy Outlook
Up to 64m barrels a day of extra gross capacity - the equivalent to almost six times that of Saudi Arabia today - needs to come on stream between 2007 and 2030. Almost half of that is required by 2015, with an extra 7m barrels a day over current plans approved within the next two years "to avoid a fall in spare capacity towards the middle of the next decade".
Avd. positivt tänk:
Affärsvärlden väljer att rubriksätta "Oljan tar inte slut".
November 6, 2008
Morning alert 6/11
November 5, 2008
Morning alert 5/11
November 4, 2008
Grattis
Den största delen av uppgången i mitt scenario har förmodligen redan skett. Men jag ser ändå potential för ytterligare 10 procent på uppsidan innan det är värt att titta på björntrades.
Ser på di.se att kommentarerna till dagens börsuppgång är förvirrade - vilket är positivt. The wall of worry är intakt.
Hm..
2008-11-04 17:53
Det här kan inte vara hälsosamt i det långa loppet. mikael
2. Ofattbart
2008-11-04 17:54
Var finns substansen ? Vem ska köpa grejerna bolagen kränger. Krediterna är borta nu..INGEN kommer låna ut nåt..Världsekonomin krymper och börsen går UPP ? Bosse
3. Volvo upp ?
2008-11-04 17:57
Förra året sålde Volvo 40 000 lastbilar i oktober. I år 140 ...Aktien stiger ? Varför då ? Uppköp på gång ? Sören Gyllelimpa
7. Vändning nu?
2008-11-04 18:06
När det ser som mörkast ut brukar börsen vända, dvs innan konjukturen vänder. Sen är 90% av investerarna förvånade, detta händer varje gång. Undrar om vi någonsinn kommer att lära oss av historien. Det verkar som några tänkt till då börsen vänder uppåt. Hmm själv missade jag detta... Oj...
October 30, 2008
Expansiv penningpolitik
Tydlighet
Jag ser därför 3-6 månader av stigande börser med stöd då från detta ovan samt även fallande inflation, vilket motiverar högre p/e-tal. Det är positivt för mitt scenario att så många verkar förvirrade över de kraftiga uppgångar vi sett de senaste dagarna. OMXS30 har t.ex. inte alls hängt med relativt USA. Detta gap kommer stängas.
Mot slutet av den perioden går det kanske att tjäna pengar på att vara kort igen. Hur ekonomin ser ut då är dock onödigt att spekulera i redan nu. Därför är jag "all in bullish".
October 29, 2008
Värderingsmatris
October 21, 2008
Digitalen
October 20, 2008
3-6 månaders outlook
Det är med fog som jämförelser med 30-talet görs. Se på intradagsrörelser, dagsvolatilitet, implicit volatilitet - allt slår i taket och är endast jämförbart med 30-talet. Realekonomiskt lär det dock mer likna 70-talets recession då statsapparaten den här gången gör allt för att lindra problemen. Tänk på att det är marknaderna som drivit ekonomin de senaste månaderna och inte tvärtom! En stabilisering på marknaden innebär normalisering i ekonomin och därmed befogad uppvärdering av riskfyllda tillgångar.
Vinstmomentum är fallande och det finns ovanligt stora "tail risks". Även när en realekonomisk vändning inleds, kommer den vara svagare än vad vi är vana vid. Konsumenten i 2/3 av världen (bnp-viktat) är helt utmattad. Marknaden kommer därför präglas av ett stöd i form av låga värrderingar och ett motstånd i form av fallande vinster. En perfekt month-month-swingmarknad där riktningen bestäms av sentiment.
Back in business
...och vilken tid det har varit... sammanfattnings har mer eller mindre samtliga tidigare poster som behandlat makroekonomi under den senaste månaden resulterat i det värsta tänkbara utfallet. Trots insikten i problemen hade jag inte trott att det skulle gå såhär illa. Som tur var nöjde jag mig med några "out of the money calls" i linje med grafen nedan.
Idag är jag däremot all in bullish och räknar med att de skottkärror med pengar som slängs över alla finansmarknader världen över mellan nu och årsskiftet tillsammans med tidigare panikförsäljningar och sentimentnivåer som är de värsta jag någonsin sett, har god potential att ge det största bear market rallyt vi kommer få skåda i denna recession...
Köp Rysslandsfonder
Jag hoppas att någon med detta inlägg tänker en gång till.
Sedan behöver inte utfallet av investeringen ha något att göra med varken vad Anders vet, eller vad jag vet. Här kommer dock mer fakta och mindre blaj ("Visst finns det lite som talar för att det fortsätter uppåt men det finns lika många argument för att det ska gå neråt. ")
Ryssland är idag den mest översålda marknaden i såväl Emerging Markets som Developed Markets.
P/E-tal, både rullande och framåtblickande är på 4-5.
BNP-tillväxten är samtidigt bland den högsta i Emerging Markets.
Ryska bolag har den högsta vinsttillväxten i världen (2008) >30%
Ryssland är ett av få större länder som är helt självförsörjande på energi de kommande 20 åren.
De politiska utspelen fick inga direkta ekonomiska konsekvenser.
Så, utifrån denna bild, hur stor riskpremie mot övriga marknader ska den politiska risken innebära? Ska den höga tillväxttakten ignoreras helt?
September 22, 2008
What is the value added by an equity analyst?
September 9, 2008
September 8, 2008
Efterlysning: Spelregler
För första gången i år är jag osäker på börsens riktning. Kanske inte så konstigt när spelreglerna inte längre finns skrivna någonstans.
Väljer att plocka lite inom Energy, XOI ser åter intressant ut. Värderingspremium på 20% mot normalt 10% enligt MSI. Tillväxten, fundamenta finns där såväl som intressant teknisk setup.
Därtill käns det som att den korta oljetraden spelat ut sin rätt. Åtminstone i kombination med stigande aktiepriser. Det går inte att låtsas som att sjunkande oljepris, givet utbudssituationen, är ett positivt klimat för aktier hur länge som helst.September 7, 2008
Fannie, Freddie bailout
Såhär tror jag aktiemarknadens aktörer kommer utnyttja situationen.
Iom att skräpet Fannie/Freddie blir en non issue framöver på aktiemarknaden så kan övriga financials hoppas på dels mindre negativt nyhetsflöde direkt härstammande från Fannie/Freddie, men också att det ska underlätta kreditgivningen och få spreadar att gå ihop igen (vilket de allt annat lika bör). Detta innebär att investerare kan börja hoppas på en vändning för fastighetsmarknaden...
...men marknaden är helt galen. Vi har blankare till vänster, desperata aktiekrängare till höger och så Hank Paulson och Federal Reserve där i mitten som försöker styra marknaden...
Allt pekar bara på att vi TROTS ALLT ska klara av att bygga ÄNNU EN BUBBLA. En MODERBUBBLA i likhet med vilken Star Wars-film som helst. Jag trodde vi uttömt alla möjligheter men Hank and FED klarade det. Förloraren i den sista bubblan är hela landet genom högre skatter, dåliga lån, ineffektiva prismekanismer etc, mm, mfl. Den systematiska risken ökar, långsiktig tillväxtpotential minskar och allt händer samtidigt:
- Ofördelaktig demografi
- Peak Oil
- Sönderbombade konsumenter
- Stigande skattenivåer
Lyssna t.ex. på Bill Gross:
Det sjukaste i allt detta är dock inte att aktier åker rally nästa vecka, utan att den amerikanska 30-åringen är nere på decenniumlägsta. Ingen tänker på återbetalningen. Varför skulle aktiemarknaden?
September 6, 2008
Fanny Freddie Bailout
The Treasury is finalizing plans to backstop Fannie Mae and Freddie Mac, the mortgage financing giants that have been struggling with billions of dollars of losses from soured loans, the Wall Street Journal reported.
Allt som rensar de ruttna äpplena från börsen kommer tolkas väldigt positivt. Gissar att OMX öppnar 2% + och gasar därifrån. Att det bara ökar den långsiktiga systematiska risken och åtagandena är inget marknaden bryr sig om i det korta perspektivet.
September 5, 2008
Den naiva marknaden
September 4, 2008
Bill Gross sammanfattar läget
What Happens During Delevering
1. Risk spreads, liquidity spreads, volatility, term premiums – they all go up.
2. Delevering slows/stops when assets have been liquidated and/or sufficient capital has been raised to produce an equilibrium.
3. The raising of sufficient capital now depends on the entrance of new balance sheets. Absent that, prices of almost all assets will go down.
Over $400 billion in bank- and finance-related capital has been raised during the past year, a decent amount of it, by the way, having been bought by yours truly and my associates at PIMCO. Too bad for us and for everyone else who bought too soon. There are few of these deals now priced at par or above, which is bondspeak for “they are all underwater.” We, as well as our SWF and central bank counterparts, are reluctant to make additional commitments.
Årets viktigaste chart
September 3, 2008
Complacency! Gå KORT!
August 28, 2008
BNP är inte längre ett mått på ekonomisk aktivitet
August 19, 2008
Ketchupeffekten på OMXS 30
Med -7% för OMXS 30 Index på en vecka så är jag hyffsat nöjd och inväntar en upprekyl för att gå kort igen.
August 17, 2008
August 16, 2008
Förvånande
Man behöver inte längre leta under ytan, bortom den nationella officiella statistiken för att konstatera att världen är på väg mot en mycket osäker framtid.
Den enda anledningen till att många fortfarande ser så positivt på marknaden är deras individuella beroende av den! Alla inom finans och relaterade yrken med avtagande effekt även ut i industriella yrken, är beroende av att finansbubblan med dess kvartalskapitalism och incitamentsstruktur får fortsätta leva.
Min långa tro är att den slutliga botten, varifrån vi kan bygga en hållbar utveckling, är där många har slutat spara i aktier, absurt lukrativa rådgivaryrken har eliminerats och finans inte längre är den dominerande sektorn i ekonomin.
August 14, 2008
Grattis världen (från vcw)
OMXS30 -3% and counting. Ledande frågor till en aktieanalytiker (med anledning av deras enda två kvarvarande bullargument):
1. Varför faller råvarupriserna/I vilket scenario kan inflationen sjunka och inte längre vara ett hot?
2. Är "vinsterna kan falla med 30% och ändå skulle inte börsen vara dyr" ert sista bullargument? Så det finns mao inte ens någon vinsttillväxt i utblicken?
August 13, 2008
Gratis världen (BNP, från vcw)
9:10 p.m.['] Japan's GDP contracts 2.4% in April to June quarter on year Asien ser helt fruktansvärd ut tekniskt nu. Var ska tillväxten komma från? Vem har diskonterat en rejäl recession i "tillväxtländerna"?
och fortfarande har ingen i Sverige uppmärksammat att BNP-deflatorn i USA för Q2 var på flerårslägsta... Recession där också. Idag är det lustigt nog bättre att titta på nominell BNP, bilda sig en egen uppfattning om inflationen i produktionsfasen av ekonomin och därefter avgöra om ekonomin är i recession eller inte. De statistiska metoder som används är helt enkelt inte anpassade för att klara av den typ av inflation vi ser nu. Det jag kan säga säkert, är att deflatorn ska inte vara på flerårslägsta samtidigt som cpi är på flerårshögsta.
BEA:s websidor Kolumn F - kolumn G http://www.bea.gov/national/xls/gdpchg.xls Lägsta sedan 1998. MEN! Det förklaras statistiskt av att BNP Deflatorn subtraherar importerad inflation och adderar exporterad, precis som själva BNP är uppbyggd (Y=C+I+G+Export-Import). I ett läge med oändligt hög inflation i energipriser och låg inflation i exportpriser kommer därför BNP-tillväxten bli oändligt stor! Så blanda statistisken med lite sunt bondförnuft och kom fram till att konsumenten nog allt känner rätt när den säger att läget är värre än någon gång sedan 70-talet. Sen vad BNP säger har i det korta perspektivet inte alltid så stor betydelse. Med andra ord, en stabilisering av oljepriset kommer vara teknsikt negativt för själva BNP-siffran samtidigt som det såklart är en viss relief för konsumenterna. Snurrigt?
August 11, 2008
Grattis världen del 1
Om nasdaq fortsätter senaste veckans trend har vi nått ath innan augustis slut! Nähä, inte det... sökord:fed senior loan officer survey. dags att börja gå apkort! Blunda, sälj och titta igen framåt julafton.
Jag tänkte ge marknaden en chans på uppsidan augusti ut, men det ser ut som att den behöver så mycket doping i form av 4-5% down days på oljan att domedagen kommer tidigare än beräknat. I värsta fall får vi några procent till på uppsidan, men vad är det mot de 20-30% som ska plockas på nedsidan? Oljan ner pga svag efterfrågan! Yippie. Snacka om junk(ie)-marknad. Vilken är den nästa drogen? Fler skattefinansierade bailouts? Vi har varit över hela kartan nu, utan att marknaden långsiktigt läkts. Det enda som kan läka marknaden är tid, korrigering av tillgångspriser, konsumtionsnivåer och en hållbar grund att bygga framtiden på... Den kommande rörelsen blir troligtvis den längsta i tid och djupaste hittills.
August 4, 2008
Utebliven nedgång ger uppgång
July 27, 2008
Neutralt sentiment ger nedgång
Mer info kommer senare i veckan...
July 18, 2008
Varför marknaden stiger för dummies
Äntligen en Short Squeeze!
I artikeln nedan: http://online.wsj.com/article/SB121625520953660253.html tas det jag funderat kring upp. Vilket för björnar och oljebulls just nu är väldigt jobbigt. Men det är bevis på hur myndigheterna tar till alla trix i trixeriboken för att blåsa luft under den här ekonomins vingar.
2:38 a.m. [LEH] SEC demanded info from Goldman, Deutsche, Merrill: report 2:38 a.m.[LEH] SEC subpoenas firms over Lehman, Bear stock moves: report I linje med mina tidigare funderingar. Det kommer regleras, styras, och förstatligas till den grad att börsen inte kan göra annat än att fokusera på vinstökningen i de starka bolag som blir kvar.
Är förvånad att inte MAE/MAC nyheten satte bättre fart på börserna. Sista feltolkningen idag? Rapportperiod och hyffsade rapporter lär ge en sentimentdriven short covering, finansiell uppgång. Om detta följs av en realekonomisk stabilisering kan den slutgiltiga modern av alla bubblor upp under ett, ett par år. Dvs, där all företagsspecifik risk eliminerats (Först Bear Stearns, nu Mae/Mac) och överförts till systematisk risk där om/när bubblan briserar, inte något klarar sig helskinnat. Då kommer det inte att handla om att gissa riktningen rätt (nedåt) utan att hantera motpartsrisker i affärerna och förvaringen av tillgångar. Men tills dess borde riktningen nu kunna vara uppåt under överskådlig framtid... /Funderingar från en lång björn.
Energiaktier, LUPE, Lundin Oil m.fl.
July 10, 2008
Fortfarande contrarian bull
June 30, 2008
Contrarian optimist (försiktig) därför att:
June 26, 2008
the consumer
June 24, 2008
Contrarian Bull
Detta är en indikator jag hade för avsikt att publicera idag efter den lägre än väntade nivån för konsumentförtroendet. Tack till Bespoke som tog fram den åt mig! Tittar man på en enkel kursgraf så ser resultatet ännu mer inbjudande ut.
Det kan m.a.o. vara dags att bli en bull för att rida ett nytt bear market rally... Extrem konsumentpessimism tenderar, precis som extrema volatilitets och put/call readings att indikera en vändpunkt i marknaden. Detta är således en bit i bullpusslet.
June 18, 2008
Bull, bear, eller mittimellan?
Jag har dock varit en makroekonomisk björn i många år. Den senaste expansionen, som ledde till en av de största bubblorna i världshistorien, var svår att förutspå. Däremot är det lätt att utnyttja den nuvarande kontraktionen till sin fördel, hela vägen mot botten.
Just nu investerar jag i råvaror och råvarurelaterade aktier, samt generellt kort aktieindex.
Om jag idag ska ge en prognos för när jag åter kan bli positiv på en bredare nivå, eller mer än 0-2 månaders sikt som en effekt av överdriven pessimism, så skulle jag säga att vi säkerligen någon gång inom 1-2 år kommer få ett läge där det är intressant att blunda och köpa breda index.
Än ska man dock ligga kort! Enligt mina indikatorer är sentimentet fortfarande (sedan det pessimistiska neutraliserats efter uppgången mars-juni) för positivt för att motsvara det ekonomiska dataflöde vi ser för tillfället (och som kommer förvärrad andra halvan 2008, mot marknadens förväntnignar om en förbättring...).
Trevlig midsommar!
June 10, 2008
e24-skräp
En slutsats som kommer från hur flera olika samband och variabler såg ut under 70-talet. Totalt felaktig om tillämpad på dagens situation. Varför?
1) Då satt många med bundna lån, vilket implicit innebär att låntagaren är vinnare vid oväntad inflation. Idag sitter större delen av de tunga belåningsgradarna med rörligt lån och blir snarare straffade vid hög inflation då banken rimligtvis kräver högre riskmarginal då.
2) På 70-talet kunde arbetstagarna kompensera kraftigt via höjd lön. Idag har vi skenande inflation i "needs"-varor utan att headline kpi, eller löner, sticker märkbart! Det säger oss något. Vi har ingen wage pricing power.
Dagens situation är snarare den sämsta tänkbara, med stigande räntor, stigande inflation i varor som vi inte kan vara utan, sjunkande inflationstakt (at best, mer troligt deflation) i tillgångspriser som aktier och fastigheter...
De goda åren är över... och marknaden verkar relativt lugn. Fortsätt att sälja!
June 9, 2008
June 8, 2008
Employment statistics
Exempel på galenskapen: I maj skapades 42000 nya jobb inom bygg samt 9000 nya jobb inom finans!
...istället tittar jag på bl.a. data över skatteflöden. Man kan vara ganska säker på att ingen i världen betalar in mer skatt än vad som är absolut nödvändigt. Därför är just denna siffra både säker i att bedöma sysselsättningsflöden såväl som att den är mer aktuell i tiden än övrig sysselsättningsstatistik. Det är dock ingen siffra som får di.se rubriker osv, utan mer bakom rubrikerna. Utan att ha haft dessa data tillgänglig skulle jag aldrig vågat vara så övertygad i min björnsyn, utan förmodligen delvis dragits med CNBC-bullsen. Jag hoppas och tror att innan den här nedgångsfasen (den "större") är över, har vi rensat ut aktiemäklare, fond i fonder, och annat löst folk och ting som försörjer sig på föga samhällsvälfärdsskapande arbeten.
På vägen dit gäller det som vanligt att observera sentimentindikatorer och ev korta trender inom makron som kan ge nya björnrallyn...
June 6, 2008
Grattis
Den stora lugn och "faran över"-mentalitet som så sjukt infunnit sig sedan Bear Stearns bailouten är nu över.
Nu kan vi se fram emot sköna makrodrivna nedgångar på börsen under relativt lång tid framöver. För den som vill ligga lång något är oljan fortsatt klockren. Fundamenta vinner i längden! Oljan snackades ner, hot om regleringar m.m. Tog bara två dagar sen var vi uppe på topp igen. Bekräftelse på den fundamentala bilden.
May 31, 2008
May 22, 2008
Leading indicators?
A more interesting number is consumer sentiment, charted below together with private consumption. "Look down below!"
May 20, 2008
Inflation, inflation och mer inflation
Samtidigt total förnekelse bland centralbanker som har det svårare än på...någonsin?
Kära "kärn"-versionerna av KPI och PPI som brukar användas som ursäkt när allt man använder stiger i pris men det som inte används håller sig på en stabil nivå (och därför centralbankers föredragna lågränteindikator), visade sig idag öka mest sedan december 1991. Bara 2-3 gånger tidigare i historien har den ökat mer.
May 19, 2008
How I stopped worrying and started to love big oil
"Take away Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. and ConocoPhillips and profits at U.S. companies are the worst in at least a decade.
Without the $70 billion that oil producers earned in the last two quarters, profits at companies in the Standard & Poor's 500 Index tumbled 26 percent and 30.2 percent, the biggest decreases for any quarter since Bloomberg started compiling data in 1998.
Energy companies made up almost half the income growth reported by S&P 500 companies in the first three months of 2008 as oil prices surged past $100 per barrel, the data show."
(Bloomberg)
Ledande indikatorer? / Leading indicators?
May 17, 2008
Är det konstigt att jag känner mig lite nere?
US savings rate 1930-2007
För övrigt: An index that measures inflation expectations for the next year jumped. Consumers now expect inflation to run at a 5.2% page over the coming 12 months. That's up from 4.8% in April and the highest reading going all the way back to February 1982 (a tie). Men inflationen är ju också under kontroll...
Att binda eller inte binda - det är frågan.
Om jag håller med dig om det framtida scenariot, ska jag då binda mina bolån ?
Det korta, enkla svaret är ett starkt ja. På aktietips.com har jag i flera år argumenterat för att binda sina räntor, framför allt vid de tillfällen som givits vid återkommande "flight to safety" i långa räntepapper. Som "bunden" kan man inte direkt vara besviken det senaste året, men inte heller helt nöjd med tanke på att inflationen är på flera decennium-högsta i större delarna av världen samtidigt som många centralbanker drar sig från att höja. Argumenten vilar enbart på magkänsla och hur ekonomin historiskt reagerat vid avmattning i konjunkturen. Mina argument är som redogjorts för i tidigare inlägg, att världen ser betydligt mer annorlunda ut idag än vid tidigare avmattningar. Därtill visar terminsmarknaden för ex matvaror, energi, inga större tendenser på avmattning, snarare fortsatt stigande matpriser. Därför anser jag att riskerna bara är på uppsidan när det gäller inflation.
Riskerna till analysen? För att inflationen ska överraska på nedsidan krävs det en så stark avmattning i konjunkturen att man snarare ska fundera på att sälja sitt hus till första möjliga biddare istället för att fundera över några få procent på räntan... Samma argument kan föras om ett scenario där de inflationsstyrda centralbankerna skulle sänka i linje med FED. Fråga dig, vill du hellre ha en ränta på 2% och årlig nedgång i bostadspriser med 10-15% eller en ränta på 5% och en mer stillastående marknad?
De kommande 20 åren, till skillnad från föregående 20 år, tror jag vi får se ökad inflation i ekonomiska "needs", snarare än "wants". Alltså det vi MÅSTE ha, snarare än det vi önskar ha. Det är som en skatt på konsumenten och negativt för ekonomin i stort. Tänk efter själva vilka priser som steg senaste 20 åren. Tillgångar. Fastigheter, Aktier... Nu stiger priserna på energi, mat, basvaror etc.
Jag binder därför att jag inte ser någon avmattning i inflationen och att tendensen är stigande på lång sikt, även om tillfällig konjunkturavmattning i bästa fall ger ett "Hold" på den här nivån ett tag.
FED:s Hoenig:
``There is a significant risk that higher inflation will become embedded in the economy and require significant monetary policy tightening to reduce it,'' Hoenig said in the prepared text of a speech in Denver. Consumers are gaining an ``inflation psychology to an extent that I have not seen since the 1970s and early 1980s.'' ...``A sharp slowdown in growth has put the economy at the brink of a recession while, at the same time, rising commodity prices have caused inflation pressures to rise considerably,'' Hoenig said to the Economic Club of Colorado....The combination of slowing growth and inflation is ``troublesome,'' Hoenig said. Rising global commodity prices and higher prices of imported goods from China and other markets are pushing up prices. ``Some would dismiss these rising inflationary pressures as temporary,'' he said. ``I believe they are more serious.''
Avgör själva. Det är ni som sätter inflationsförväntningarna i spel - ingen annan.
May 16, 2008
Oljeproduktionen i Saudi Arabien
May 15, 2008
Ny dag, nya lögner
Lyckligtvis vände marknaden mot slutet av dagen, förmodligen i realiserandet av dessa initiala osanna tolkningar.
Jag fortsätter att anse att sentimentet bland investerare är alldeles för positivt och att en alldeles för stark återhämtning q3-q4 2008 är inprisat. Riskerna är bara på nedsidan och aktier kommer att prisa in denna risk innan sommaren är slut, vilket innebär att tidigare lows ska testas. Enligt mina mått är marknadne den mest positiva sedan en bit in i oktober 2007 - alldeles innan nedgången började på allvar.
In other news:
- 97% av alla s&P500 bolag rapporterat q1 ligger släpande p/e-tal på dryga 23.
- Tvångsförsäljningar av hus är upp 65% y/y.
May 14, 2008
Private Consumption statten
Cred Claudia Wörmann
"Snabba klippens tid förbi"
Boprisrallyt har nu definitivt stannat av, skriver Svenska Dagbladet. "Man ska vänja sig vid att det bli en annan prisutveckling framöver", säger Claudia Wörmann, utredare på Mäklarsamfundet, till tidningen.
May 12, 2008
Sentimentet är åter positivt
V2X, implicit volatilitetsindex för Eurostoxx 50. Notera trenden mot allt högre volatilitet. Det är dags att bli rädda igen!
AAII - Investorsentiment. Andelen björnar mot S&P 500. Notera vad som kan hända när andelen björnar sjunker till så här låg nivå och det ekonomiska läget visar sig vara svagt.
Om inte nedgång denna vecka så kan det vara ett större trendskifte. En sådan tanke har jag svårt för.
R.I.P US Consumer (2)
JPMorgan CEO: U.S Recession is just starting.